fbpx
Celozrnné pečivo je zdravější než bílé! aneb Výživové předsudky, díl první

Celozrnné pečivo je zdravější než bílé! aneb Výživové předsudky, díl první

Myslíte?

Celozrnné pečivo v hypermarketech je často rozpečeným z mnoha ingrediencí složeným polotovarem, který je dobarvený karamelem nebo potravinářským barvivem. Semínka na povrchu pečiva jsou spíše negativním prvkem, protože mastné kyseliny, pro které semínka i oříšky tolik opěvujeme, nejsou bohužel termostabilní (nevydrží vysoké teploty) a snadno se z nich při pečení stává potencionální karcinogen.

Máte-li rádi semínka, vybírejte si takové pečivo, které je ukrývá uvnitř. Tmavé pečivo má navíc oproti bílému ještě jednu nevýhodu – svoji hmotnost. Je energeticky náročnější ve srovnání s bílým pečivem.

Klasický „bílý“ rohlík tedy obstojí ve srovnání s celozrnným pečivem na plné čáře – je v obchodě vždy čerstvě upečený, neobsahuje přidané cukry ani barviva a 1 kus váží pouze 42 gramů. Pokud a pokud si k němu přidáte dle zásad zdravého stravování například rajče, získáte i potřebnou vlákninu. A jestliže máte velkou rodinu, poměrně i ušetříte.

 

Zanechat odpověď