fbpx
Mléčné výrobky každý den pro zdravé a silné kosti aneb Výživové předsudky, díl sedmý

Mléčné výrobky každý den pro zdravé a silné kosti aneb Výživové předsudky, díl sedmý

Mléko a mléčné výrobky – chválené i zatracované potraviny… Jak to máte vy?

Pijete-li mléko a jíte-li mléčné výrobky denně v domnění, že děláte něco pro své zdraví, měli byste vědět, že mléko je díky své kyselé reakci v organizmu pomocníkem při procesu odvápňování kostí. Nehledě na to, že pro spoustu dospělých i dětí je poměrně silným alergenem především to kravské, kterého pijeme ze všech druhů mlék nejvíce. Existuje celá řada studií, která vyvrací kladný vliv mléka a mléčných výrobků na správný vývoj a kvalitu kostí a zubů.

Navíc – mléko rozhodně není jediný zdroj vápníku v naší stravě. Co je nejdůležitější? Pestrost jídelníčku! Váš jídelníček by měl překypovat čerstvou zeleninou, ovocem, luštěninami, celozrnnými obilovinami, různými druhy semínek a oříšků.

Pokud se však své každodenní dávky mléka a mléčných výrobků nechcete vzdát, snažte se jeho konzumaci alespoň částečně omezit a nahradit jej například výtečným makovým, mandlovým, konopným či pohankovým mlékem. Nebo  každou dávku/porci doplňte kouskem čerstvého ovoce/zeleniny, které mají funkci zásady (oproti „kyselému“ mléku).

„Poctivé“ a „šizené“ jogurty

Mezi nejoblíbenější mléčné výrobky patří ovocné kefíry a „poctivé“, tedy smetanové jogurty různých příchutí, jejichž základem je mimo jiné v drtivé většině i pořádná dávka bílého cukru. V obou případech však nečekejte velký zdravotní přínos. Bohužel, často obsahují i různá „zlepšovadla“, která zaručují ideální chuť, vůni, konzistenci a trvanlivost daného výrobku. Co s tím? Preferujte bílé jogurty se 3-3,5 % tuku, bez slazení a bez umělého přidávání jakéhokoli škrobu pro kýženou smetanovou texturu výrobku.

A rada na závěr..

Úplně zapomeňte na „taveňáky“.  Tavené sýry mají vysoký obsah fosforu. Je-li ve stravě více fosforu než vápníku, může to mít za následek vyplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí.

Zanechat odpověď