fbpx
Jak nakupovat proteinové tyčinky

Jak nakupovat proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky …  jíme většinou s vědomím, že svému tělu dodáváme něco zdravého a posilujícího. Jak si ale vybrat tu správnou, aby to byla pravda?

Etiketa

Všímejte si etikety. Každá obsahuje důležité nutriční údaje, kterých je třeba si všímat. Na jejich základě velmi snadno porovnáte jednotlivé výrobky.

Nutriční informace 

obsahují údaje o energetické hodnotě výrobku, zastoupení bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů, minerálních látek a dalších přidaných složek. Ve většině případů je na obalu najdete ve dvou sloupcích – na 100 gramů výrobku a na 1 porci.

Složení

je řádkový seznam, v němž musejí být uvedeny všechny složky v jejich použité formě. Pořadí složek určuje jejich množství. Na prvním místě ve složení je tedy složka, které je ve výrobku nejvíce, poslední místo v seznamu zaujímá složka, které je v produktu nejméně. Složení vám poskytne nejvíce skrytých informací o daném produktu.

Při srovnávání jednotlivých tyčinek se zaměřte především na obsah bílkovin, tuků a jednoduchých cukrů. Obsah bílkovin by nikdy v proteinové tyčince neměl být nižší jak 28 gramů na 100 gramů výrobku. Ideální obsah bílkovin je 30-32 gramů na 100 gramů výrobku. Obsah tuku by neměl přesahovat 16 gramů na 100 gramů výrobku (ideálně pod 14 gramů tuku/ 100 gramů výrobku). V opačném případě je taková tyčinka poměrně kalorická. Zde platí pravidlo: Čím více tuku, tím méně bílkovin (nízká nutriční, ale za to vysoká kalorická hodnota).

Naše rada

– sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje bílkovin (například mléčná/sojová bílkovina). Za nekvalitní zdroj se považuje kolagen či želatina. Jejich velkou slabinou je nízký obsah esenciálních aminokyselin. Jde však o často používaný zdroj, a to z důvodu nízké ceny. Zdrojem želatiny jsou např. hovězí kůže, prasečí špárky (nohy), části kostry atd., které se následně v procesu výroby zbavují ochlupení a tuku a za pomocí kyseliny se štěpí a homogenizují do konečné podoby, jejíž název je hydrolyzovaná želatina, kolagen, atd. Pokud tedy daná proteinová tyčinka nebo i jiný podobný produkt (tekuté aminokyseliny a další) obsahuje hydrolyzovanou želatinu, jedná se z hlediska kvality produktu o neplnohodnotnou, „nastavenou“ bílkovinu (výjimkou jsou produkty, které se zaměřují přímo na zdraví kloubního aparátu).

Chuť a stravitelnost

Nebojte se vyzkoušet více zdrojů. Zkoušejte, zkoušejte a pak si vyberte proteinové tyčinky, které vám nejvíce „sedí“.

 

Zanechat odpověď