fbpx
Bílkoviny – čím více, tím lépe! aneb Výživové předsudky, díl třetí

Bílkoviny – čím více, tím lépe! aneb Výživové předsudky, díl třetí

Tak na tuto větu rovnou zapomeňte. Taková doporučení týkající se dostatečného příjmu bílkovin již patří minulosti.

Běžně se dočítáme, že při snižování tělesné hmotnosti bychom měli přijímat více potravin bohatých na bílkoviny. Co to však znamená „více“? Každý člověk je individualita a má potřebu bílkovin jinou. Kde končí zdraví přínosná mez a začíná negativní vliv nadměrného příjmu bílkovin v lidském organizmu?

Maso, tvaroh, vejce, proteinové tyčinky… Obecně máme tendenci přeceňovat funkci živočišných bílkovin, které jsou zdrojem cholesterolu a nasycených mastných kyselin, a nedostatečně konzumovat bílkoviny rostlinné (zdrojem rostlinných bílkovin jsou například ořechy, luštěniny, tmavá listová zelenina, řasy, celozrnné obiloviny aj). Výsledkem přetížení těla bílkovinou může být dna, oslabení ledvinové funkce, špatná pleť či například pokles nálady a energie.  Řešením je pestrý jídelníček (který se nebude skládat pouze z 20 oblíbených a snadno dosažitelných jídel), dostatek čerstvé zeleniny a ovoce a pravidelná fyzická aktivita, která vám udrží vaši svalovou hmotu ve výborné kondici.

Tak, s chutí do toho!

Zanechat odpověď